Erzsébet tábor 2020. június 29-től július 3-ig

A nyári napközis tábor első turnusában 14 tanuló vett részt a Székhelyintézményben, közülük öten a Bocskai Tagintézményből. A gyerekek számára napi négy étkezést biztosítottak.

További képek a Facebookon

A programunk nagyon színes volt, mivel társultunk a Kalmár Tagintézményben táborozó két csoporttal, így mindenki mindenen részt tudott venni.

Az első napon bemutatkozással, ismerkedéssel, csapatépítő játékokkal kezdtünk, ami igazán vidámra sikeredett. (Hátamon a nevem, Szituáció másolás, Parola). Farkas Ildikó tanítónő vezetésével és részvételével egy futball mérkőzésen csaptak össze a fiúk és a lányok. „Nagy meglepetésre” a fiúk győzedelmeskedtek. Levezetésképpen egy mozgáskoordinációt fejlesztő játék következett. Ebéd után a fák árnyékában mesefilmet nézhettek a gyerekek az udvaron nagy kivetítőn. Ezután körmöcskézésbe kezdtünk, ami az egész hetet végig kísérte. A gyerekek nyakláncot, karkötőt, virágot, pillangót készíthettek. Három órától nagy buli indult, disco valamint néptánc tanulás.

Kedden közlekedési ismereteket elevenítettek fel, illetve tanultak a gyerekek játékos formában. Megbeszéltük, mire kell figyelni gördeszkázáskor, biciklizéskor, görkorcsolyázáskor. A szabadon választott udvari játékok most sem maradtak el: foci, csúszdázás, fogójátékok, homokozás stb. A Bakcsó Egyesület előadása a múltba repítette a gyerekeket. A környezettudatos életmód, szelektív hulladékgyűjtés, újra hasznosítás volt a téma. A nagy hőségben felüdülést nyújtott a habparti, ahol önfeledten pancsolt mindenki.

A szerdai napon kirándulni mentünk a Nyíregyházi Állatparkba. A reggeli elfogyasztása után a Zöld Piramisba és Ócenáriumba vettük az irányt. Ámulattal nézték a gyerekek a csodálatos halakat, cápákat, korallokat, rájákat. A függőhídon néhányan kicsit izgultak, de sikeresen átértünk a varánuszok, gorillák birodalmába. Ezután sorra megnéztük a földrészenként „csoportosított” állatokat. A parasztudvarban vidáman simogatták a kecskéket, akik ezt nagy örömmel fogadták. Természetesen hosszú sétánkat többször megszakítottuk étkezéssel, vásárlással, fagyizással. Az Állatpark szóvivőjével is találkoztunk, aki szívesen válaszolt a gyerekek kérdéseire, egy közös fotóra be is állt kis csoportunkba. A buszhoz a melegtől, sok gyaloglástól elfáradva, de élményekkel, ismeretekkel felvértezve indultunk.

Csütörtökön délelőtt újra előtérbe került a környezettudatosság, természeti értékeink, a környezet szépítése, az egészséges táplálkozás. A Kalmár Tagintézménybe mentünk át, ahol a Balmazújvárosi Tűzoltóság közel egyórás fürdőzést, pancsolást, habpartit varázsolt a sportpályára. Délután újrahasznosított anyagokból készítettünk játékot, amit ki is próbáltunk. Ezen a napon újabb meglepetés érte tanulóinkat, az ugrálóvár, ahol önfeledten csúsztak, másztak, ugráltak, jól elfáradtak. Uzsonna után néhány csapatépítő játékkal szórakoztattuk egymást az udvaron. (Három állítás egy hamis, Hogy érzem magam itt és most). A napot szabadon választott mozgással, játékkal zártuk.

A péntek délelőtt a művészeti nevelésről, kulturális örökségeinkről, a hagyományőrzésről szólt. Petrovics Sándor és felesége sok-sok népi játékkal ismertette meg a gyerekeket. Nagy élmény volt a fából készült körhinta, a lovagi torna, a csigafuttató, a horgászat, a sokféle ügyességi, célba dobós játék. A gólyaláb és a hordólovaglás kicsit nehéznek bizonyult, egy-egy táborozónak sikerült „talpon illetve hordón” maradni. Délután a Sármos Lovasegyesület két lova, Zafír és Sármos érkezett hozzánk négy kísérővel, akik minden gyereket felsegítettek a lovakra, sétáltak velük néhány kört az udvar kijelölt részén. Mindenki nagyon élvezte. A hetet egy kis játékkal (Névgombolyító) zártuk, valamint az elégedettségi kérdőívek kitöltésével.

A gyerekek elmondták, milyen jól érezték magukat a hét folyamán. Kedvelték a programokat, örültek, hogy több hónapi bezártság után egy jó kis csapatban lehettek.

A táborozók egész heti programját koordinálta Farkas Ildikó, Felhősiné Tóth Anikó tanítók, segítő: Szabó Bence.

You may also like...