Karácsonyi készülődés

A székhelyintézmény emelt nyelvi képzésben résztvevő diákjai kulináris élvezetekkel gazdagították ismereteiket. A német két tannyelvűs csoportok „Plätchent”-t sütöttek. A „Plätchen” összefoglaló neve a karácsonyi kekszek és apró sütemények számtalan változatának, melyet Németországban az ünnep előtt készítenek, hasonlóan a mi mézeskalácsunkhoz. A közös karácsonyi készülődés hangulata álljon itt ízelítőnek.

Horváth Evelin 8. e osztályos tanuló beszámolója:
„Múlt héten csütörtök délután süteményeket sütöttünk német módra. Mindannyian izgatottan vártuk ezt a délutánt, hiszen szeretünk új dolgokat megismerni, kipróbálni. „Weichnachtsplätchen” (karácsonyi süteményt) és „Zimtsterne” (fahéjas csillagokat) sütöttünk, melyek nagyon jól sikerültek. Először a lányok meggyúrták a tésztát, közben a fiúk diót daráltak. Elkészítettük a cukormázat is. Ezután a karácsonyra jellemző (karácsonyfa, harang, angyalka, csillag stb.) formákkal kiszaggattuk a tésztát. Izgatottan vártuk, hogy megsüljenek, de addig sem tétlenkedtünk, hanem a konyhában gyorsan összetakarítottuk a készülődés után maradt kisebb rendetlenséget. Mikor megsültek a tészták, alig tudtunk ellenállni a finomságoknak, azonban még fel kellett díszítenünk az előzőleg félretett mázzal. Mindenkinek nagyon ízlettek a süteménykülönlegességek, még a tanárainknak is vittünk kóstolóba.

Nagyon jól éreztük magunkat, és tapasztalatokat szereztünk a német karácsonyi hagyományokat illetően.”

Akinek kedve van kipróbálni, elkészíteni a két süteményt, lefordítottuk magyar nyelvre és az alábbiakban olvashatják a két sütemény a receptjét.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és a süteményhez jó étvágyat kíván az idegen nyelvi munkaközösség.

 

Karácsonyi sütemény
Hozzávalók 40 darabhoz:

  • 50 g cukor
  • egy csipet só
  • 100 g hideg vaj
  • 150 g liszt
  • 1 tojás sárgája
  • 250 g porcukor
  • 1 ek. citromlé
  • néhány csepp piros és néhány csepp zöld élelmiszer színezék

Elkészítés
A cukrot, a sót, a darabos vajat, a lisztet és a tojás sárgáját gyorsan sima tésztává dagasztjuk és ebből egy cipót formázunk. A cipót frissen tartó fóliába tekerjük és legalább 30 percig a hűtőben lehűtjük.
A sütőt 220 fokra felmelegítjük. Tepsibe sütőpapírt teszünk. A tésztát lisztezett munkafelületen kinyújtjuk, és karácsonyi szaggatóval kiszaggatjuk. A kiszaggatott tésztát a tepsiben szétrakjuk, és az előmelegített sütőben 10 perc alatt kisütjük.
A süteményt sütés után hagyjuk teljesen kihűlni. A porcukorral (ehhez a mennyiséghez a porcukor adag fele is bőven elég, vagy dupla adag tésztát kell készíteni, mert nincs belőle 40 darab, legfeljebb 20) a citromlével (ebből több kell) sűrű cukormázat készítünk és ezt 3 fele osztjuk. Az egyikbe pár csepp piros, a másikba zöld ételszínezéket csepegtetünk, majd jól összekeverjük, a harmadikat meghagyjuk fehérnek. A süteményeket bekenjük a cukormázzal, majd díszítjük cukor dekorációval, majd hagyjuk megszáradni, aztán tálaljuk.
Jó étvágyat!

Fahéjas csillagok
Hozzávalók 40 darabhoz:

  • 3 tojásfehérje
  • 250 g porcukor
  • 400 g darált dió
  • 1 csomag vaníliacukor
  • 1 tk. őrölt fahéj

Elkészítés
A tojás fehérjét kemény habbá verjük. A porcukrot beleszitáljuk és óvatosan összekeverjük. A tojás fehérje habból kiveszünk a kenéshez 3-4 evőkanállal és félre tesszük.
A maradék masszát a darált dióval, a vaníliacukorral és az őrölt fahéjjal összekeverjük, majd kézzel sima tésztává dolgozzuk. A tésztát porcukorral megszórt felületen kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és a csillagformával kiszaggatjuk. (A szaggatóformát időnként mártsuk egy kis vízbe, így könnyebb lesz kiszaggatni a tésztát). A csillagokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A megmaradt tojásfehérje habbal bekenjük. (Mi ezt a műveletet sütés után csináltuk).
A fahéjas csillagokat előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. A sütemények aljának puhának kell lenni. Sütőrácson lehűtjük.

 

 

You may also like...